Showing posts with label Questanswer. Show all posts
Showing posts with label Questanswer. Show all posts

35 GK QUESTIONS AND ANSWERS FOR PREPARING COMPETITIVE EXAMINATIONS


1. Khushwant Singh last book: The Good, The Bad and The Ridiculous
2. Which state recently became the first state to observe Child Protection Day?- Assam
3. Expand CRAR?- Capital to Risk Weighted Assets Ratio
4. Who is maximum contributor of NPA in Indian banks
5. Lower limit of transactions in RTGS-2 lakh
6. NECS Full form: National Electronic and Clearing Service
7. MICR full form: Magnetic ink character recognition
8. Chairman of FPSB (Financial Planning and Standard Board ) – B.N Srikrishna
9. Sunil Gavaskar interim President of: BCCI
10. OSCAR Best Film: 12 Years A Slave
11. Award Given by President on 8th March: Stree Shakti Puraskar
12. World two heritage one in Himachal and one in which state: Gujarat — Rani ki vav (Queen’s stepwell) — and the Great Himalaya National Park (GHNP) in Himachal Pradesh.
13. What is NECS: National Electronic and Clearing Service
14. Who initiated and started IMPS system: NPCI (National Payment Corporation of India)
15. Which state topped the recently released “Economic Freedom of the States of India” Report 2013?- Gujarat
16. Srilanka won Asia Cup 2014 cricket tournament defeating which country?- Pakistan
17. Who won Gandhi Peace Prize for 2013?- Chandi Prasad Bhatt
18. Which cricketer was recently named as the brand ambassador of Canara Bank?- Shikhar Dhawan
19. Which sportsperson won Padma Bhushan 2014?- Leander Paes
20. Which is the First Indian Private Sector Bank to Set up a Branch in China recently in Shanghai?- Axis Bank
21. Finance Ministry has recently decided to pump in Rs 2,000 crore in which bank this fiscal? -State Bank of India
22. China has recently launched its first free trade zone in which city? – Shanghai
23. Which bank has won the Golden Peacock Award for excellence in corporate governance 2013? – Canara Bank
24. Author of the book India at Risk?- Jaswant Singh
25. RBI has in April 2014 decided to grant banking licence to which among the following?- IDFC
26. NATO summit 2014 will be held in?- Wales, UK
27. What is the objective of removing pre 2005 notes?- to stop counterfeit
28. Which bank in March 2014 introduced its own card which is aimed at helping farmers access liquidity round-the-clock?- Axis Bank
29. . Input and output of main frame computer- Terminal
30. Which is not peripheral devices – motherboard
31. Fastest printer: Laser
32. Group of computer connected is called: Network
33. Unsolicited email is called: Spam
34. What is GUI: Graphical User Interface
35. Which computer performs complex calculations quickly: Electronic Computer

26 IMPORTANT QUESTION ANSWERS ABOUT CENSUS 2011


1. Who is the 2011 Census Commissioner of India?
Ans : C. Chandramouli
2. What is the total population of India according to 2011 census?
Ans : 121 Crore
3. Which is the most populous state in India?
Ans : Uttar Pradesh
4. Which is the least populous state in India?
Ans : Sikkim
5. What is the rate of growth of population of India according to 2011
census?
Ans : 17.64
6. Which state has highest fertility rate in India?
Ans : Meghalaya
7. Literacy rate in India according to Census 2011?
Ans : 74.04%
8. Male Literacy rate in India according to Census 2011?
Ans : 82.14%
9. Female Literacy rate in India according to Census 2011?
Ans : 65.46%
10. Which is the most literate state in India?
Ans : Kerala (93.9%)
11. Which is the least literate state in India?
Ans : Bihar (63.82%)
12. Which is the most literate Union territory in India?
Ans : Lakswadeep (92.2%)
13. Which is the least literate Union territory in India?
Ans : Dadar and Nagar Haveli
14. Which state has high density of population?
Ans : Bihar (1102)
15. Which state has low density of population?
Ans : Arunachal Pradesh (17)
16. Which state has highest sex ratio?
Ans : Kerala (1084/1000)
17. Which state has lowest sex ratio?
Ans : Haryana
18. What is the density of Population of India?
Ans : 382
19. What is the sex ratio of India?
Ans : 940/1000
20. Which Union territory has highest sex ratio?
Ans : Pondicherry
21. Which Union territory has lowest sex ratio?
Ans :Lakshadweep
22. What is the number of districts in India according to census 2011?
Ans :640
23. Which state has highest rural population according to census 2011?
Ans : Uttar Pradesh
24. Which state has lowest rural population according to census 2011?
Ans : Sikkim
25. Which state has highest urban population according to census 2011?
Ans : Maharashtra
26. Which state has lowest urban population according to census 2011?
Ans : Sikkim

INDIAN HISTORY IMPORTANT YEARS


1885: Formation of Indian National Congress
1905: Partition of Bengal by Lord Curzon
1906: Muslim League was formed at Dacca
1911: Partition of Bengal was cancelled by Lord Hardinge
1911: India’s Capital was Shifted from Calcutta to Delhi
1917: Gandhiji’s Champaran campaign launched
1919: Jallianwala Bagh Massacre
1919: Khilafat Movement
1924: Communist Party of India was formed
1929: Poorna Swaraj resolution at Lahore session
1930: Gandhiji’s Dandi March
1932: Third Round Table Conference
1937: Provincial Autonomy
1942: Quit India Movement
1945: Trial of INA at Red Fort
1946: British Cabinet Mission visited India

14 IMPORTANT QUESTIONS FOR UPCOMING EXAM


1- Who is the 16 th loksabha speaker ?
Answer : Sumitra Mahajan.
2- French open Men’s 2014 winner ?
Answer: Rafel nadal (spain)
3- French open Women’s 2014 winner ?
Answer: Maria sharapova (Russia)
4- 29th state of India ?
Answer: Telangana
5- First chief minister of Telangana ?
Answer: K Chandrasekhar Rao
6-What is the fullform for EPE that was in news?
Answer: eastern peripheral expressway.
7-Newly elected Israeli president ?
Answer: Reuven Rivlin
8- 2014 Australian open Men’s title winner ?
Answer : Stanislas Wawrinka
9-2014 Australian open WoMen’s title winner ?
Answer: Li Na
10-What is the nationality of Stanislas Wawrinka ?
Answer : switzerland
11-What is the nationality of Li Na ?
Answer: China
12- who received last telegram in india ?
Answer : Rahul Gandhi
12- Present railway minister of india ?
Answer: sadananda gowda
13-From which country India acquired INS Vikramaditya ?
Answer: Russia
14- Who is the winner of ” Australian Open in badminton women’s title ” ?
Answer: Saina Nehwal.

20 Computer Quiz With Answers for Upcoming All Exams

[1] The point at which the flow of text in a document moves to the top of a new page–
(1) Page insert
(2) Page break
(3) Page format
(4) All of the above
(5) None of these
Ans – Page break
[2] Multiprocessor is a computer system–
(1) Where many CPU under a common control
(2) Consisting of more than one input devices under common control
(3) Where many output devices under
(4) All of the above
(5) None of these
Ans – Where many CPU under a common control
[3] Non-document files are–
(1) Pure ASCII files that can be listed for any word processing software
(2) Non ASCII files that can be listed for any word processing software
(3) Pure ASCII files that can be listed for specific word processing software
(4) Non ASCII files that can be listed for specific word processing software
(5) All of the above
Ans – Non ASCII files that can be listed for any word processing software
[4] Which of the Following is not a non-impact printer?
(1) Thermal printer
(2) Ink-jet printer
(3) Laser printer
(4) Dot-matrix printer
(5) All of the above
Ans – Dot-matrix printer
[5] EDVAC stands for_______
(1) Electronic Discrete Variable Automatic Computer
(2) Electronic Discrete Value Automatic Computer
(3) Electronic Device Variable Automatic Computer
(4) Electronic Discrete Variable Advanced Computer
(5) None of these
Ans – Electronic Discrete Variable Automatic Computer
[6] When a file is saved for the first time-_______
(1) a copy is automatically printed
(2) it must be given a name to identify it
(3) it does not need a name
(4) it only needs a name if it is not going to be printed
(5) None of these
Ans – it must be given a name to identify it
[7] The computers which are relatively rare because of their cost and size are:
(1) Mini Computers
(2) Micro Computers
(3) Super Computers
(4) Laptops
(5) Mainframe Computer
Ans – Super Computers
[8] A mistake in an algorithm that causes incorrect results is called a …….
(1) Logical error
(2) Syntax error
(3) Machine Error
(4) Compiler error
(5) None of these
Ans – Logical error
[9] A(n) …. program is one that is ready to run and does not need to be altered in any way.
(1) Interpreter
(2) High-level
(3) Compiler
(4) COBOL
(5) Executable
Ans – Executable
[10] A set of step-by-step procedures for accomplishing a task is known as a(n)—
(1) algorithm
(2) hardware program
(3) software bug
(4) firmware program
(5) None of these
Ans – algorithm
[11] An error in a computer program—
(1) Crash
(2) Power Failure
(3) Bug
(4) Virus
(5) None of these
Ans – 3
[12] What is output ?
(1) What the processor takes from the user
(2) What the user gives to the processor
(3) What the processor gives to the user
(4) All of the above
(5) None of these
Ans – 3
[13] The component of a computer system with the circuitry to control interpretation and execution of an instruction is known as ______.
(1) ALU
(2) Memory
(3) Control
(4) CPU
(5) None of these
Ans – 4
[14] Window’s settings are recorded in—–.
(1) WINDOWS.INI
(2) WIN.INI
(3) SYSTEM.INI
(4) GROUP.INI
(5) None of these
Ans – 2
[15] Which of the following was the first Intel processor introduced?
(1) 3080
(2) 4004
(3) 8080
(4) 8086
(5) None of these
Ans – 2
[16] In C++ , a function contained within a class is called –
(1) an operator
(2) a member function
(3) a method
(4) a class function
(5) None of these
Ans – 2
[17] Which of the following is a network?
(1) LAN
(2) MAN
(3) WAN
(4) All of these
(5) None of these
Ans – 4
[28] The first commercially available computer was _____.
(1) mark-1
(2) abacus
(3) univac-1
(4) eniac
(5) None of these
Ans – 3
[19] Choose the odd-one-out.
(1) Cobol
(2) Fortran
(3) Assembler
(4) Pascal
(5) None of these
Ans – 3
[20] Which was an early mainframe computer?
(1) ENIAC
(2) UNIC
(3) BRAINIA
(4) FUNTRIA
(5) None of these
Ans – 1
Previous PostOlder Posts Home